ápr
13

A finn pártok palettája

| Szerző: gigoca | 4:24 pm

Ha az előző posztban lerendeztem a finn választási rendszert (elég nagy vonalakban, de mégis), akkor ezt a posztot a finn pártok bemutatásának szentelem. Elöljáróban csak annyit, hogy itt Finnországban is előretört tavaly nyáron az EP-választáson a szélsőséges nézeteket képviselő Igaz Finnek pártja.

 

Ahogy korábban írtam, 2007 márciusában volt utoljára parlamenti választás.

Ezen a választáson a Centrum Párt (Suomen Keskusta - KESK, Centre Party) szerezte a legtöbb voksot (23,1%). A párt angol nyelvű honlapja szerint ifjúsági, női és diáktagozata is van a pártnak, és kb. 200 ezer taggal rendelkezik. Képviselői (3 fő) az EP-ben a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európárt képviselőcsoportban ülnek.

A Nemzeti Koalíció (Kokoomus - KOK, Coalition Party) szerezte a második legtöbb szavazatot 2007-ben (22,3%). Saját magát a jobb-közép emberek pártjaként definiálja, legalábbis a párt angol nyelvű oldala szerint. Ennek is van ifjúsági tagozata, női tagozata és diáktagozata is (az egyetemekre tökre beengedik a politikát, mindenféle pártnak van saját hirdetési fala). Az EP-ben a konzervatív Európai Néppárt frakciójában ülnek a képviselői (4).

A harmadik legnagyobb támogatottságú (21,4%) párt a finn Szociáldemokrata Párt (Suomen Sosialidemokraattinen Puolue - SDP) volt 2007-ben. Hát róluk nem fogok sokat magyarázni, szociáldemokrata, bal-közép párt, itt a honlapjuk. A jelenlegi államfő, Tarja Halonen is az SDP tagja volt, amíg köztársasági elnök nem lett. Az EP-ben a szocialista frakcióban ülnek (2 fő).

Ez a három párt alkotja a koalíciós kormányt,  melyet Matti Vanhanen (KESK) vezet. Azért ezt így vicces végiggondolni...liberális-néppárti-szocdem. És még engem röhögött ki mindenki, mikor mondtam, hogy Kolakowski után szabadon szocio-liberális-konzervatív vagyok...

Na, de hát könnyű belátni, hogy vannak ám még itt a palettán jócskán, hiszen ezek a százalékok összeadva nem adnak 100-at.

Van még itt egy Baloldali Szövetség (Vasemmistoliitto, Left Alliance) 8,8 %-kal. A honlapjuk szerint náluk a vörös gerbera a menő. Egyértelműen baloldali párt, szocialisták. EP-képviselőjük nincs. 1990 körüli megalapításuk óta stabilan 10% körül tartották magukat, aztán tavaly nyáron bezúgtak 6%-ra az EP-választásokon...

A finneknek van Zöld Ligájuk (Green League) is, 8,5%-ot kaptak 2007-ben. Az EP-ben 2 képviselőjük van, akik a Zöldek frakciójában ülnek.

További kispártként vannak jelen a Kereszténydemokraták (Kristillisdemokraatit) 4,9%-kal, a Svéd Néppárt (Svenska Folkpartiet) 4,6%-kal, és a radikális Igaz Finnek (Perussuomalaiset) 4,1%-kal. És persze Åland sziget képviselője.

 

Az Igaz (vagy más fordítás szerint Igazi) Finnek annyira finnek, hogy nincs is angol nyelvű honlapjuk. De róluk kicsit később.

 

Tavaly nyáron itt is volt EP-választás, hát volt is nagy égszakadás-földindulás...a legtöbb szavazatot a KOK szerezte (23,2%), utánuk jött a KESK 19%-kal, majd az SDP 17,5%-kal. A Zöld Liga a szavazatok 12,4%-át szerezte meg, míg az Igaz Finnek 9,8%-ot (!) értek el.

Az Igaz Finnek esetében kiemelendő, hogy a 2004-es EP-választáshoz képest több mint 150 ezer szavazattal több voksot kaptak (8900-ról emelkedtek 162 ezerre), és az összes rájuk eső szavazat 80%-át a párt vezetője,  Timo Soini söpörte be (a második legtöbb szavazatot kapó ehhez képest csak 80 ezer voksot kapott...).

Ha a google translate vicces fordításából indulok ki, még csak nem is nagyon kirekesztő ez a párt, már ami az alapértékeket illeti. Jó sokat írnak a helyi érdekek fontosságáról, az idősek megbecsüléséről, a születésszám növelésének szükségességéről. A honlapjukon is tök kedves ez a virágba boruló tavaszi fa, kár, hogy ilyet egyáltalán nem látok itt az utcán.

No, azért a főoldalon rá lehet bukkanni egy bevándorlóellenes cikkre. És izzítanak már a jövő évi választásra is, a pártelnök rövid glosszájában Finnország egy süllyedő hajó kapitány nélkül, és hát nyilván szükség van egy új kapitányra meg hajóra.

Ja, és természetesen az Igaz Finneknek is van nőtagozata

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ancsatampereben.blog.hu/api/trackback/id/tr741918014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása